Sukses


15 Contoh Soal Bahasa Inggris Report Text dan Kunci Jawabannya

Bola.com, Jakarta - Report text merupakan jenis teks yang bertujuan untuk memberikan informasi tentang suatu kejadian, objek, atau fenomena.

Report text disusun secara sistematik dan berisi fakta-fakta yang telah diselidiki dan dikumpulkan oleh penulis.

Report text sering ditemukan dalam bentuk laporan ilmiah, artikel jurnal, buku referensi, atau dokumen resmi lainnya.

Tujuan utama dari report text adalah untuk memberikan informasi yang akurat dan jelas mengenai suatu topik tertentu kepada pembaca.

Maka itu, report text sering digunakan dalam berbagai konteks, dari pendidikan, ilmiah, hingga dunia kerja.

Untuk membantu memahami jenis teks ini dengan lebih baik, kamu bisa mengerjakan contoh-contoh soalnya.

Berikut 15 contoh soal bahasa Inggris report text dan kunci jawabannya, Selasa (27/2/2024).

2 dari 5 halaman

Contoh Soal Bahasa Inggris Report Text

Read the text and answer questions 1-2!

The platypus is a semi-aquatic mammal endemic to East to North Australia, including Tasmania. It is one of the five extreme species of mono-dreams.

The only mammal that lays eggs instead of giving birth to live young. The body and the broad flat tail of these animals are covered with dense brown fur, that traps a lay including ear to keep the animals warm.

It uses its tail for story joy. It has webbed feet and a large robberys net. These are species that are closer to those of ducks, then to any known mammals.

Weight varies considerably from 0.7 to 2.4 kg with males being larger than females. And male average 50 cm total length while the female major approximately 45 cm.

The platypus has an average temperature of 32 degrees Celsius rather than 37 degrees Celsius that is typical of the placental mammals.

 

1. What animal is being described in the monologue?

A. Octopus

B. Platypus

C. Rhinoceros

D. Mosquitos

 

2. How much does the Platypus weigh?

A. 0.7 to 2.6 kg

B. 0.7 to 2.5 kg

C. 0.7 to 2.4 kg

D. 0.7 to 2.7 kg

 

Read the text and answer questions 3-5!

An elephant is the largest and strongest animals. It is a strange looking animal with its thick legs, huge sides and backs, large hanging ears, a small tall, little eyes, long white tusks and above all it has a long noise, the trunk.

The trunk is the elephant's peculiar feature, and it has various uses. The elephant draws up water by its trunk and can squirt it all over its body like a shower bath. It can also lift leaves and puts them into its mouth. In fact the trunk serves the elephant as a long am and hand. An elephant looks very clumsy and heavy and yet it can move very quickly.

The elephant is a very intelligent animal. Its intelligence combined with its great strength makes it a very useful servant to man and it can be trained to serve in various ways such as carry heavy loads, hunt for tigers and even fight.

 

3. The text tells us about ...

A. The Elephant's peculiar feature.

B. Useful servant.

C. Strange looking animal.

D. An elephant.

 

4. The third paragraph is mainly about the fact that ...

A. Elephants are strong.

B. Elephants can lift logs.

C. Elephants are servants.

D. Elephant are very useful.

 

5. The most distinguishing characteristic of an elephant is ...

A. Its clumsiness.

B. Its thick legs.

C. Its large body.

D. Its long nose.

3 dari 5 halaman

Contoh Soal Bahasa Inggris Report Text

Read the text and answer questions 6-8!

Paddlefish is the common name for the ray-finned fish. It is characterised by an elongated, paddle-like snout with minute barbels, a large mouth with minute teeth and along gill rakers.

There are only two modern species of these fish, i.e. the plankton-feeding American paddlefish (Polyodon spathula) and the piscivorous Chinese paddlefish (Psephurus gladius).

Paddlefish are not closely related to sharks. However, they have several body parts that resemble those of sharks such as their skeletons and deeply forked heterocercal tail fins.

Paddlefish provide important economic, ecological and aesthetic values. During the last century, paddlefish and sturgeon have been commercially exploited for their eggs (roe) called caviar.

Paddlefish and sturgeon are two of the most important fish for freshwater caviar. Their unique shapes and large sizes also add to the joy of nature for humans, including sport fishing.

However, exploitation and habitat changes, among other factors, have significantly reduced the population of paddlefish.

 

6. From the text we know that paddlefish ...

A. Have similar skeletons as sharks.

B. Have a common shape.

C. Are mostly exploited for its meat.

D. Have a small and long mouth.

 

7. After reading the text, it is expected that the readers ...

A. Consume paddlefish.

B. Sell and buy paddlefish.

C. Preserve paddlefish from extinction.

D. Breed paddlefish in aquariums.

 

8. Why does the population of paddlefish decrease?

A. They are predators.

B. People commercially exploit them.

C. People destroy their habitats.

D. They are difficult to bread.

 

Question for numbers 9-12.

Giraffe

The giraffe is the highest animal in the world. Its height can reach 4.8 to 5.5 meters and its weight is about 1360 pounds. Giraffe has unique characteristic. They have a very long necks and two small horns on its head. Giraffes have big brown eyes and are protected by thick and long eyebrows. Her body is covered with a unique pattern that is attached by brown spots all over their body.

Just like camels, giraffes can survive without drinking for a long time because giraffes can rely on the water contained in the leaves they eat. Giraffes are very selective in choosing food. They always eat young leaves that grow in the tree tops. Their tongue shaped like a knife help them to cut branches that are very hard.

Female giraffes can start pregnant at the age of five years, with a gestation period of 15 months. Commonly female giraffes bear one baby, but sometimes two babies at once. Giraffes bear their baby in a standing position. When the baby is about to be born, they drop it to the ground from a 1.5-meter height. A baby giraffe can stand for about 20 minutes after being born, and begin breastfeeding within an hour of birth.

 

9. What kind of text is above?

A. Report text.

B. Descriptive text.

C. Narrative text.

D. Spoof.

 

10. The text tells us about?

A. Giraffe's reproduction.

B. The strange animals.

C. The highest animal.

D. Baby giraffe.

4 dari 5 halaman

Contoh Soal Bahasa Inggris Report Text

11. The unique characteristic of a giraffe is?

A. Two horns on its head.

B. Their long neck.

C. Brown spot.

D. Their food.

 

12. The second paragraph mainly discussed?

A. Giraffe's food.

B. Giraffe's characteristic.

C. Giraffe's life.

D. Giraffe's reproduction.

 

Read the text and answer questions 13-15!

Scientists believe that people inherit their affection for the scent of rain from ancestors who relied on rainy weather. Therefore, what makes rain smell so nice? There are several scents associated with rainfall that people find pleasing. One of these odours is called petrichor.

Several plants secrete volatile oils during dry periods. These oils are the compound of chemical organisms. It makes the oils the compound of chemical organisms. It makes the oils have tiny molecules and can be easily distilled in the atmosphere. When the rains fall, these oils are released into the air.

The second reaction that creates petrichor occurs from soil-dwelling bacteria. Those bacteria, known as Actinomycetes, produce chemicals. The chemicals are released. These aromatic compounds combine to create the pleasant petrichor scent when rain hits the ground.

Another scent associated with rain is ozone. During a thunderstorm, lightning can split the oxygen and nitrogen molecules in the atmosphere. They can recombine into nitrate oxide in turn. This substance interacts with other chemicals in the atmosphere to form ozone. It has a sharp smell faintly reminiscent of chlorine.

It is possible for people to say that they can smell rain coming. The wind from an approaching storm has carried ozone down from the clouds into the people's nostrils.

 

13. How can volatile oils from the plant be released into the atmosphere?

A. The thunderstorms break the oils apart.

B. The oils evaporate because of cold.

C. The oils are mixing with the nitrogen.

D. The molecules are distilled in the air.

 

14. What do people actually smell when rain comes approaching?

A. The petrichor brought by wind.

B. The oxygen scents in the air.

C. The fragrant oil produced by plants.

D. The smell of died soil bacteria.

 

15. ... which has a sharp smell faintly reminiscent of chlorine.

A. Resounding

B. Suggestive

C. Evocative

D. Seeing

5 dari 5 halaman

Kunci Jawaban

1. B

2. C

3. D

4. D

5. D

6. A

7. C

8. B

9. A

10. C

11. B

12. A

13. D

14. A

15. C

 

Dapatkan artikel contoh berbagai tema lain dengan mengeklik tautan ini.

Video Populer

Foto Populer